Na co zwracać uwagę podczas wyboru cateringu firmowego?


Wybór dobrej firmy cateringowej nie jest prostym zadaniem, zwłaszcza, jeśli chcemy zorganizować dużą imprezę dla wszystkich pracowników albo dobrać firmę cateringową do stałej współpracy w codziennym dowozie posiłków. Na naszej drodze stoi wiele problemów, zaczynając od różnych upodobać żywieniowych pracowników, ich alergii, poprzez cenę, kończąc na dobraniu firmy oferujące zadowalającą jakość produktów. Jak sobie z tym wszystkim poradzić? Na co zwrócić uwagę podczas wyboru? Kilka wskazówek poniżej.

 

Catering dla firm – pierwsze kroki

 

Gdy planujemy zorganizować przyjęcie dla pracowników albo wybrać firmę do stałej współpracy, pierwsze kroki zaprowadzą nas do wyszukiwarki Google. To właśnie w sieci najczęściej rozpoczynamy poszukiwania odpowiedniej firmy. Najprościej jest wpisać frazę „catering” i zobaczyć co się wyświetli na pierwszej stronie. Jednak pod tym słowem kryje się bardzo dużo. Nie ma żadnych wyznaczników dotyczących tego, jakie firmy mogą się określać firmami cateringowymi. Praktycznie każda restauracja, która ma możliwość dowozu posiłków, nawet bardzo ograniczonego, może nazywać się cateringową. Czasem restauracje, które nie oferują dowozu nazywają się cateringowymi. Warto zaznaczyć, że firmy cateringowe to te, które oferują pełne zaplecze, produktów oraz możliwość dowozu.

Największy wybór usług cateringowi znajdziemy w dużych miastach. W Warszawie, Wrocławiu czy Krakowie nie musimy się martwić o to, że nie uda nam się dobrać odpowiedniego cateringu dla naszej firmy, ale i poszukiwania najlepszej firmy będę dużo dłuższe. Na samym początku warto poszukać opinii na temat różnych firm na forach internetowych, stronach czy grupach na facebooku. Dzięki temu możemy dowiedzieć się, które firmy cieszą się największą popularnością, a na które ludzie najczęściej narzekają. Nie wolno nam bagatelizować takich informacji. Z reguły właśnie internetowe komentarze mogą okazać się najprzydatniejsze, choć oczywiście, mogą również być częścią akcji marketingowej danej firmy.

Catering

Catering firmowy

 

Catering dla firm – gdy już wybierzemy

 

Gdy wybierzemy kilka firm cateringowych, które najbardziej nas zainteresowały, powinniśmy dokładnie przejrzeć informacje zamieszczona na ich stronach internetowych. Warto zwrócić uwagę na długość istnienia na rynku (im dłużej dana firma działa, tym jest pewniejsza i pracownicy posiadają więcej doświadczenia). W dalszej kolejności należy sprawdzić, w czym dana firma się specjalizuje, czy są to imprezy okolicznościowe czy może stałe zlecenia na dowożenie posiłków. Jeśli znajdziemy taką informacje, to dobrze byłoby sprawdzić, jak duże grupy ludzi  firma jest w stanie obsłużyć. Firmy, które do tej pory przygotowywały catering dla nie więcej niż pięćdziesięciu ludzi, mogą mieć duże problemy, gdy będziemy chcieli, aby zajęli się posiłkami dla dwustu, trzystu osób.

Jeśli mała firma cateringowa zapewnia nas, że podoła przygotowaniu cateringu dla naszej, bardzo dużej firmy, nie oznacza to automatycznie, że musi się to źle skończyć. W takim przypadku warto dopytać o kilka istotnych szczegółów, takich jak pytanie o wystarczającą liczbę pracowników, czas i organizacje przygotowania posiłków czy sam transport. Jeśli pracownicy firmy będą w stanie odpowiedzieć na wszystkie pytania oraz przedstawić szczegółowy plan działania, nie mamy się o co martwić. Jeśli natomiast pracownicy nie są w stanie dać nam jasnych informacji, być może lepiej wybrać inną firmę, która ma doświadczenie w tego typu dużych imprezach.

 

Catering dla firm – dobór potraw

 

Oczywiste jest, że wybór potraw ma kluczowe znaczenie dla sukcesu danej imprezy. Jeśli catering jest przeznaczony dla firmy, w której pracuje bardzo dużo osób, to najlepszym rozwiązaniem będzie zróżnicowane menu, tak, aby każdy mógł znaleźć coś dla siebie. Dobrym pomysłem jest zaangażowanie pracowników w wybór cateringu i dowiedzenie się, jakie są ich preferencje. W dużych firmach z pewnością znajdą się osoby niejedzące mięsa, weganie, osoby z różnymi alergiami pokarmowymi. Powinniśmy wziąć to wszystko pod uwagę aby nikt nie czuł się pominięty. Jeśli nasi pracownicy są niezwykle zróżnicowaną grupą pod względem preferencji żywieniowych, możemy zamówić catering w formie szwedzkiego stołu. To sprawi, że każdy sam wybierze co ma wylądować na jego talerzu.

Wśród ogólnych zasad dotyczących doboru cateringu, warto zwrócić uwagę na porę roku. W lecie potrawy powinny być lekkie, duszone, składające się w większej ilości z surowych warzyw i owoców oraz większej ilość przekąsek, tzw. „zimnej płyty”, podczas gdy w zimie możemy pozwolić sobie na dania „cięższe”, smażone, wędzone czy pieczone.

Sam wygląd potraw również ma znaczenie. Jeśli zamawiamy usługi cateringowe na przyjecie firmowe, dobrze zatroszczyć się o to, aby serwowane potrawy miały interesujący wygląd, zgodny z ogólnymi, profesjonalnymi zasadami ozdabiania potraw.

 

Tagi: , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *